Skip navigation



Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSiqueira, Tagore Villarim de-
dc.date.accessioned2019-01-11T12:48:41Z-
dc.date.available2019-01-11T12:48:41Z-
dc.date.issued2018-06-
dc.identifier.citationSIQUEIRA, Tagore Villarim de. Aquicultura: a nova fronteira para produção de alimentos de forma sustentável. Revista do BNDES, Rio de Janeiro, v.25, n.49, p. 119-170, jun. 2018en_US
dc.identifier.urihttp://web.bndes.gov.br/bib/jspui/handle/1408/16085-
dc.description.abstractIn the last decades, aquaculture has stood out as a competitive and sustainable activity for food production, contributing to employment and income generation, reducing poverty and hunger in various parts of the world. The impacts of aquaculture were so wide that this experience came to be called “Blue Revolution”. Thus, this article aims to highlight the importance of aquaculture to increase the supply of food and strategic inputs, thus constituting an effective alternative to address the impacts of climate change on agriculture and promote global sustainable development. This article also highlights the opportunities in Brazil for this activity, thus strengthening the perspective of aquaculture as an important lever for the Brazilian regional development.en_US
dc.format.extentp. 119-170en_US
dc.language.isopt_BRen_US
dc.publisherBanco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Socialen_US
dc.subjectAquicultura - Brasilen_US
dc.subjectAquaculture - Brazilen_US
dc.subjectSustentabilidade - Brasilen_US
dc.subjectSustainability - Brazilen_US
dc.subjectPesca - Brasilen_US
dc.subjectFisheries - Brazilen_US
dc.subjectIndústria pesqueira - Brasil-
dc.subjectFishery processing industries - Brazil-
dc.subjectPolítica pública-
dc.subjectPublic policy-
dc.subjectAquicultura - Irlanda-
dc.subjectAquaculture - Ireland-
dc.subjectAquicultura - Noruega-
dc.subjectAquaculture - Norway-
dc.subjectAquicultura - Portugal-
dc.subjectAquaculture - Portugal-
dc.subjectAquicultura - Estados Unidos-
dc.subjectAquaculture - United States-
dc.subjectPesca - Aspectos econômicos - Brasil-
dc.subjectFisheries - Economic aspects - Brazil-
dc.subjectDesenvolvimento rural-
dc.subjectRural development-
dc.titleAquicultura: a nova fronteira para produção de alimentos de forma sustentávelen_US
dc.title.alternativeAquaculture: the new frontier for sustainable food productionen_US
dc.typeArtigoen_US
dc.generoTextualen_US
dc.comunidadeProdução BNDESen_US
dc.relation.referenceshttp://web.bndes.gov.br/bib/jspui/handle/1408/16045en_US
dc.localRio de Janeiroen_US
dc.description.resumoNas últimas décadas, a aquicultura destacou-se como uma atividade competitiva e sustentável para a produção de alimentos, contribuindo na geração de emprego e renda e na redução da pobreza e da fome em várias partes do mundo. Os impactos da aquicultura foram tão abrangentes que a experiência com essa atividade passou a ser chamada de Blue Revolution. Assim, este estudo tem por objetivo ressaltar a importância da aquicultura para o aumento da oferta de alimentos e insumos estratégicos, constituindo-se, portanto, em alternativa eficaz para enfrentar os impactos das mudanças climáticas na agropecuária e promover o desenvolvimento sustentável mundial. O artigo aponta, ainda, as oportunidades existentes no Brasil para a aquicultura, que fortalecem, assim, a perspectiva da atividade como uma alavanca para o desenvolvimento regional brasileiro.en_US
Appears in Collections:Produção BNDES - Artigos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PRArt_Aquicultura a nova fronteira_compl.pdf948.27 kBAdobe PDFView/OpenDownload
Show simple item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.