File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
PRArt_Aquicultura a nova fronteira_compl.pdf | 948.27 kB | Adobe PDF | View/OpenDownload |
Title: | Aquicultura: a nova fronteira para produção de alimentos de forma sustentável |
Other Titles: | Aquaculture: the new frontier for sustainable food production |
Authors: | Siqueira, Tagore Villarim de |
Keywords: | Aquicultura - Brasil Aquaculture - Brazil Sustentabilidade - Brasil Sustainability - Brazil Pesca - Brasil Fisheries - Brazil Indústria pesqueira - Brasil Fishery processing industries - Brazil Política pública Public policy Aquicultura - Irlanda Aquaculture - Ireland Aquicultura - Noruega Aquaculture - Norway Aquicultura - Portugal Aquaculture - Portugal Aquicultura - Estados Unidos Aquaculture - United States Pesca - Aspectos econômicos - Brasil Fisheries - Economic aspects - Brazil Desenvolvimento rural Rural development |
Issue Date: | Jun-2018 |
Place: | Rio de Janeiro |
Publisher: | Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social |
Resumo: | Nas últimas décadas, a aquicultura destacou-se como uma atividade competitiva e sustentável para a produção de alimentos, contribuindo na geração de emprego e renda e na redução da pobreza e da fome em várias partes do mundo. Os impactos da aquicultura foram tão abrangentes que a experiência com essa atividade passou a ser chamada de Blue Revolution. Assim, este estudo tem por objetivo ressaltar a importância da aquicultura para o aumento da oferta de alimentos e insumos estratégicos, constituindo-se, portanto, em alternativa eficaz para enfrentar os impactos das mudanças climáticas na agropecuária e promover o desenvolvimento sustentável mundial. O artigo aponta, ainda, as oportunidades existentes no Brasil para a aquicultura, que fortalecem, assim, a perspectiva da atividade como uma alavanca para o desenvolvimento regional brasileiro. |
Abstract: | In the last decades, aquaculture has stood out as a competitive and sustainable activity for food production, contributing to employment and income generation, reducing poverty and hunger in various parts of the world. The impacts of aquaculture were so wide that this experience came to be called “Blue Revolution”. Thus, this article aims to highlight the importance of aquaculture to increase the supply of food and strategic inputs, thus constituting an effective alternative to address the impacts of climate change on agriculture and promote global sustainable development. This article also highlights the opportunities in Brazil for this activity, thus strengthening the perspective of aquaculture as an important lever for the Brazilian regional development. |
Reference: | Revista do BNDES, v. 25, n. 49, jun. 2018 |
Citation: | SIQUEIRA, Tagore Villarim de. Aquicultura: a nova fronteira para produção de alimentos de forma sustentável. Revista do BNDES, Rio de Janeiro, v.25, n.49, p. 119-170, jun. 2018 |
Type: | Artigo |
Genre: | Textual |
URI: | http://web.bndes.gov.br/bib/jspui/handle/1408/16085 |
Date Available: | 2019-01-11T12:48:41Z |
Appears in Collections: | Produção BNDES - Artigos |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.